ایران بان نو: محسن دوباشی// کارشناسان معتقدند توسعه یک جامعه زمانی امکان پذیر و موفق است که همه جانبه باشد. یعنی توسعه کامل یک جامعه بدون مشارکت و دخالت تمامی گروه ها و افراد جامعه امکان پذیر نیست.
تعاونی ها می توانند بهترین ساز وکار مشارکت مردمی در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی باشند. این نهادها توانایی آن را دارند که منشا کارآفرینی شده و اشتغالی پایدار ایجاد کنند. تعاونی ها به ویژه برای زنان و مخصوصا در روستاها که عموما احساس جدا ماندن از باقی جامعه را دارند، می توانند نقش بسیار موثری بازی کنند. به همین دلیل تعاونی کشاورزی زنان را می توان یکی از کارآمدترین نهادها برای افزایش کارآمدی زنان و اشتغال آنها در روستاها برشمرد.
به یاد داشته باشید که بر اساس گزارش بانک جهانی زنان دست کم 50 درصد نیروی کار بخش کشاورزی را تشکیل می دهند این نسبت حتی در برخی از مناطق به 70 درصد هم می رسد. اما تا آنجا که بررسی ها نشان می دهد این قشر هم از سوی جامعه و هم از سوی خانواده دست کم گرفته می شوند. تا جایی که بیشتر این افراد روی زمین هایی کار می کنند که به نام خودشان نیست و بیشتر مواقع یا به نام همسرشان است یا به نام فرزندانشان به عنوان وراث قرار دارد.
این در حالی است که اگر خواهان توسعه در روستاها و همچنین کشاورزی هستیم باید توجه ویژه ای به حوزه زنان به عنوان کسانی که دست کم نیمی از نقش اصلی را ایفا می کنند، داشته باشیم.
تعاونی عامل افزایش اعتماد و انسجام اجتماعی
مشارکت در گروه ها و تشکل های مختلف موجب می شود تا روابط پررنگ تر و منسجم تری میان اعضای آن گروه ها شکل بگیرد. تعاونی ها نیز به عنوان یکی از مهمترین تشکل های اجتماعی می توانند تسریع کننده و تسهیل کننده شکل گیری روابط میان گروهی در جوامع باشند. چرا که اعضای تعاونی ها این امکان را دارند که روابط نزدیک تری را با یکدیگر تجربه کنند و در همان حال از تجربیات، توانمندی ها و هم فکری هم گروهی های خود بهره مند شوند. این روند یعنی هر فرد این تشکل، فرصتی مغتنم پیش رو دارد تا برای رشد و پیشرفت خود و شغلش استفاده کند.
کسی که در چنین جمعی قرار می گیرد کم کم اعتماد بیشتری به اعضای گروه خواهد داشت و اعتماد بیشتری از افراد گروه را جلب خواهند کرد. بنابراین می توان گفت ایجاد و گسترش تعاونی های کشاورزی زنان روستایی می تواند منجر به افزایش اعتماد و انسجام اجتماعی میان این قشر شده و مشارکت اجتماعی را در آنها بالاتر می برد.
چرا که به نظر می رسد حمایت همه جانبه از تعاونی ها کشاورزی زنان و فعالیت های آن می تواند موجب تقویت سرمایه اجتماعی و ارتقای توانمندی های اجتماعی و در نتیجه جایگاه اجتماعی زنان آنان شود. به گونه ای که بررسی ها نشان می دهد که هر چقدر سابقه عضویت در این گونه تعاونی ها بیشتر می شود از آن جا که فرد فرصت بیشتری برای برقراری رابطه اجتماعی داشته و پیوندهای عاطفی و اجتماعی بیشتری برقرار کرده است، توانمندی اجتماعی بیشتری هم از خود نشان می دهد.
آموزش باید یکی از فعالیت های تعاونی ها باشد
یکی از ارکانی که می تواند توانمندی اجتماعی افراد را بالا ببرد سطح سواد و تحصیلات افراد است. هر چه سطح تحصیلات زنان روستایی بالاتر برود دانش و آگاهی آنها از محیط اطرافشان بیشتر خواهد شد. چنین افرادی بهتر می توانند از شرایط و امکاناتی که در اطراف خود دارند بهره ببرند و راحت تر روابط اجتماعی خود را تقویت خواهند کرد. بنابراین اگر خواهان تقویت این قشر و حضور پررنگ تر آنها در عرصه اقتصادی و اجتماعی هستیم باید آموزش را در اولویت قرار دهیم. پس هر تعاونی که می خواهد در حوزه زنان روستایی کار کند باید به طور جدی آموزش و افزایش سطح سواد آنها را جزو برنامه ها و فعالیت های خود قرار دهد.
افزایش درآمد توانمندی اجتماعی را بالا می برد
فردی که عضو یک تعاونی می شود این امکان را می یابد تا در بستر اجتماعی که ایجاد شده است از دانسته و تجربیات دیگر افراد گروه بهره ببرد و دانش و مهارت خود را در کار و اجتماع بالاتر ببرد. این روند کم کم به افزایش درآمد او می انجامد. افزایش درآمد خود به خود به دلیل افزایش توانمندی در او امکان افزایش قدرت تصمیم گیری را فراهم می کند و دامنه اختیارات فرد را گسترش می دهد. این روند هم اعتماد به نفس او را افزایش می دهد هم با افزایش امکانات دست عضو تعاونی را برای انجام کارهای بزرگ تر و کسب درآمد بیشتر باز می کند.
همچنین لازم است تعاونی های کشاورزی زنان با توجه به این که بیشتر آنها روی زمینی که متعلق به خودشان نیست کار می کنند،به مالکیت زمین توسط آنها توجه ویژه داشته باشند برنامه ای برای افزایش سطح مالکیت زنان کشاورز روستایی از زمین های کشاورزی داشته باشند تا آنها هم با دلگرمی بیشتری به فعالیت بپردازند و هم به این وسیله فرصتی برای افزایش درآمد خود و بالا بردن توانمندی اجتماعی خود داشته باشند.
پاسخ بدهید