ایران بان نو: محسن دوباشی// زنان روستایی بیشتر فعالیتهای تولیدی در بخش کشاورزی را انجام می دهند. طبق آمار موجود حدود 5/6 میلیون نفر از زنان روستایی به طور مستقیم در کاشت، داشت و برداشت محصولهای کشاورزی حضور فعال دارند. علاوه بر این، دختران روستا از کودکی به فعالیت کشاورزی و دامپروری مشغول می شوند.
تهیه غذا و نگهداری غلات و حبوبات در روستاهای کشور توسط زنان صورت می گیرد. زنان روستایی همانند مردان در پرورش دام و طیور نقش مهمی دارند. در مناطق شمال کشور پرورش کرم ابریشم و زنبور عسل هم بر عهده زنان است. حتی در بازارهای محلی، زنان محصولهای تولیدی خود را برای تامین درامد خانواده به فروش می رسانند. انان در واقع بازاررسانی و بازاریابی محصولات کشاورزی را به نحو مطلوبی اجرا می کنند. زنان روستایی در تصمیم گیری کشت محصولات زراعی هم نقش دارند اما تصمیم گیری نهایی با مردان است. زنان مسن در خانواده های روستایی اهرم اصلی تصمیم گیری در خانه و مزرعه هستند.
هر چند مطابق قانون مدنی کشور، زن و مرد باید حقوق یکسانی در خصوص مالکیت زمین، دام و فرصتهای شغلی داشته باشند اما وضعیت مالکیت زنان به طور کامل روشن نشده است! بویژه در روستاها، مالکیت زنان هنوز ناشناخته است.
در کشور ما، توسعه کشاورزی بدون حضور زنان روستایی معنی ندارد و اینان همواره پیشروان توسعه کشاورزی هستند و علاوه بر خانه داری، سخت ترین فعالیتهای تولیدی و کشاورزی را شبانه روزی انجام می دهند. حدود 85 درصد فعالیتهای دامداری و صنایع لبنی در روستاها توسط زنان اجرا می شود و آنان در برخی تولیدات کشاورزی و باغی 100 درصد حضور فعال دارند. برنامه ریزان و سیاستگذاران کشور باید به نقش این گمنامان صحنه های تولید بیشتر توجه کنند و به حقوق و سهم آنان رسیدگی شود تا در فرایند توسعه روستایی و توسعه اقتصادی کشور حضوری فعالتر داشته باشند و مشارکت آنان تضمینی برای تحول در تولید بخش کشاورزی باشد.
از طرفی توسعه روستایی نیاز به برنامه ریزی دارد و در برنامه توسعه روستایی باید تمامی نیروهای فعال یک کشور یا منطقه در آن شرکت داشته باشند. زنان روستایی به دلیل وضعیت فرهنگی نامناسب، در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی دخالت کمتری داشته اند.
بدیهی است، بدون حضور زنان روستا، عمران و توسعه روستایی تحقق نمی یابد. بنابراین باید زمینه های حضور آنان را فراهم کرد. حتی می توان گفت بدون حضور زنان روستایی در عمران اجتماعی روستا، اهداف توسعه روستایی تحقق نمی یابد. لذا برای رسیدن به اهداف توسعه روستایی باید آموزش، ترویج و سازمان دهی زنان را در اولویت قرار داد تا راهبردهای اصلی توسعه اقتصادی و اجتماعی با حضور زنان روستایی کامل شود.
پاسخ بدهید